TILL KÖPARE

Information till nya råttägare/nya köpare

Hej! Vad roligt att du är intresserad av köpa råttor av mig! När jag själv höll på att starta upp (igen) hösten 2018 så märkte jag en tveksamhet kring att sälja råttor till en ”okänd” person. Jag fick ibland fylla i långa formulär om hur råttorna skulle få ha det hos mig, sedan blev jag lite ledsen när jag inte fick någon återkoppling. Vi uppfödare har olika sätt att välkomna nya köpare och självklart vill vi som föder upp råttor att de råttbebisar vi säljer kommer att få bra liv 😊.

För mig är det viktigaste att du är djurvän och längtar efter nya råttkompisar. Jag förutsätter att du har kunskap om råttans skötsel, har möjlighet att betala ev. veterinärkostnader under råttans liv samt framför allt att du vet att du alltid är välkommen att höra av dig till mig med små och stora frågor. Även erfarna råttägare kan stöta på nya situationer, och när vi är ”nya” inom något område så är det självklart att det uppkommer ett antal frågor på vägen. Du får hellre fråga en gång för mycket!

Då man som uppfödare har ambitioner med sin avel, så är det viktigt för mig att kunna hålla kontakten och få uppdateringar om råttorna, framför allt kring sjukdomar/beteendeproblem och livslängd/dödsorsak. Sen är det såklart jättekul varje gång det kommer en uppdatering och kanske ett foto, det är små guldkorn i vardagen. Minst lika viktigt är att höra av sig om något krånglar eller inte blev som man tänkt sig.

Det har hänt och kommer hända att någon av mina avelslinjer råkar ut för problem med hälsa eller temperament/beteende. Då vill jag gärna veta hur det har gått för kullsyskonen. Detta är jätteviktig information för mitt avelsarbete. Om du har tankar på att själv ta en kull eller börja föda upp, uppskattar jag att det framkommer tidigt i vår kontakt. Det är i så fall jätteviktigt med en avstämning innan råttan eventuellt går i avel, så att du får all tillgänglig information om hur det gått för kullsyskon och föräldrar.

Om du har frågor om mig, mina råttor eller råttor i allmänhet så är du jättevälkommen att skicka ett mail! Jag svarar generellt inom två dygn om jag inte är bortrest. Du/ni får såklart väldigt gärna komma och hälsa på hos mig och råttorna (i Emmaljunga)!