Om Amazing Ratties

Bakom namnet finns jag, Bea 38 år i norra Skåne. Mina första råttor fick jag 1998, Tanya och Nadya. Sedan har råttor på olika sätt funnits med under studietiden och därefter. Kring 2010 var det väldigt nära att jag startade en uppfödning med namnet ”Amazing Rats”, men omständigheter i privatlivet kom i vägen. Nästan ett decennium senare föddes de allra första kullarna (2019) och uppfödningen fick då namnet ”Amazing Ratties”.

Uppfödningens viktigaste mål är att föda upp glada, friska och snälla råttor samt att sprida kärleken till tamråttor. Inom aveln finns sedan inriktningar på olika färger, teckningar, pälstyper och örontyper. Min första linje som är mest etablerad är en tecknad linje (hooded och european berkshire) i färgerna svart, agouti, russian blue och russian blue agouti. Andra färger kan förekomma också. Örontyp: toppörade och dumbo. Pälstyp: släta och rex. Utöver det finns en siames-/c-lokuslinje samt lite nya projekt.

Råttor är så fantastiska djur, och jag hjälper gärna till att sprida trevliga rått-upplevelser! I första hand att förmedla råttbebisar genom uppfödningen, men det är också roligt att få vara med och visa upp råttor i olika sammanhang. 2020 precis innan pandemin började sändes ”Talang”-avsnittet där vi deltog, och därefter var vi med på Nyhetsmorgon i TV4. Under pandemin har det varit färre utställningar och event, men då passade några råttor härifrån på att göra filmpremiär! Det var enfärgade agoutiråttor som spelade skeppsråttor i ”Utvandrarna”. Deras deltagande var över på en sekund men bakom det låg många timmars träning på det naturbruksgymnasium (Dingle) som de hade flyttat till. Vid själva biopremiären levde två av tre filmstjärneråttor, och de fick vara med på röda matten vid premiären i Göteborg. I filmen ”Sockerexperimentet” deltar två albinoråttor. Filmen utspelar sig på 40-talet i Sverige, och råttorna satt i en gammaldags fågelbur/råttbur på ett kontor. Ingen plastinredning här inte! Så ja, lite sånt håller vi också på med.

Medverkan i media