Praktiska förberedelser

PRAKTISKA FÖRBEREDELSER

BUR
Buren bör ha minimimått 30 x 60 x 30 cm enligt lag (1), men sällskapsråttor bör ha en större bur än så. En bra bur för 2-3 råttor är Savic Zeno 2 med måtten 50 x 80 x 70 cm. Exempel på större burar är Savic Zeno 3, Savic Royal Suite 95 Double, Savic Royal Suite XL, Kattlyckas Gnagare 94 och Ferplast Furet Tower. En annan populär bur är Perfect smådjursbur/Perfect Maxi, OBSERVERA att gallerbredden är för vuxna råttor och ej för bebisar/unga råttor. Den behöver kläs med galvaniserat nät för att de ej ska kunna smita. Flera av burtyperna kan man hitta på www.zooplus.se

Andra burar jag har testat är diverse fågelburar. Det finns ju fåglar av väldigt olika storlek, så kolla gallerbredd, typ av botten, samt hur stora dörrar/luckor det finns – ibland är de väldigt små. Gällande botten föredrar jag en bottenlåda som har kanter och är i ett enda stycke. Bottenlåda med mindre lådor man drar ut passar mindre bra.

Hamsterburar är ofta för små för tamråttor. Det finns större modeller som Alaska hamsterbur, den kan användas till dräktig hona med bebisar, eller till 2-4 äldre råttor som inte längre orkar klättra. Alternativt vid kortare resor, då den är enkel att vika ihop. Jag tycker att den är för liten (för låg) att ha som permanent bur till tamråttor.

Dunaburar finns i olika storlekar, och kan vara användbara som sjukbur, vid introduktion eller vid avel.

TRANSPORTBUR
Transportbur behövs för att hämta hem råttbebisarna, och sedan för ev. transport till veterinär eller om de följer med på någon utflykt. Transportbur till råttor bör EJ vara av textil, utan av något gnagsäkert material (plast är vanligast). Om man använder en transportbur för katt, så kan den vara mer lämplig för fullvuxna djur. Det finns risk att galler/hål är så stora att en råtta/råttbebis försöker trycka ut sitt huvud där. En vanlig transportbur är Transportbur Pico av hårdplast (OBS! – största modellen)

INREDNING – checklista och inspiration
– Vattenflaska
– Matskål till färskmat, ev. till torrfoder (alternativt kan man strömata)
– Hus: trähus, plasthus, kartonger
– Sputniks – som hus på burgolvet eller hängande i taket
– Hängmattor (går bra att sy själv, eller helt enkelt fästa en mindre handduk i gardinkrokar (IKEA: RIKTIG)
– Toalett: jag använder mest den trekantiga modellen av hörntoalett med en kissten (knytnävestorlek, från naturen och sedan rengjord)
– Klätterrep (kan tillverkas av lakan som rivs i tre delar på längden och sedan flätas, sätt buntband i änden och fäst med duschdraperiring, alternativt rep av jute eller hampa)
– Stegar
– Grävlåda (plastlåda för förvaring, hål i taket brukar vara smidigast – sen fyll med strö/jord)
– Rör (toarullar till småttingar, annars järnvaruhandel typ avloppsrör eller t.ex. www.crtzoo.se)

Onlinebutiker där jag köpt inredning:
www.zooplus.se
www.djurmaxi.se
www.crtzoo.se
www.arkenzoo.se (finns även som vanlig butik)

Andra ställen kan vara Biltema, Hornbach, Bauhaus, JYSK, Dollar Store och IKEA.

STRÖ  
Vanligt kutterspån av barrträd är irriterande för råttornas luftvägar och bör UNDVIKAS. De vanligaste burströmaterialen är gjorda av asp, hampa, al, pappersmassa (cellulosafibrer) eller kartong. En del har strimlat tidningspapper som strö, i annat fall kan det användas som bomaterial.

Exempel på alternativ:
– ASP: Millamore Premium
– HAMPA: Lättströ (Granngården), Hugro hampaströ (finns fler märken)
– AL: Alspån
– CELLULOSA: Toa-Lätt/Remiss eller paperloo
– KARTONG: Ovanligt i Sverige, finns varianter på Ratrations hemsida men sedan Brexit är det krångligare att beställa från Storbritannien.

Bra strö bör vara absorberande, dammfritt och luktfritt. Gällande lukt är det lite individuellt där en del reagerar på lukten av exempelvis Toa-Lätt, medan andra inte tänker på den.

En ganska ny ”trend” i råttvärlden är att ha en bioaktiv botten – dvs jord med småkryp som rengör jorden så att det blir ett litet ekosystem. Läs på noga om du tänker testa, ett tips är Facebookgruppen ”Naturalistic & Bioactive Rat Setups”.

MAT
Det svåraste till sist – det finns många olika åsikter och tankar om vad råttor bör äta. I grund och botten är råttor allätare. Jag rekommenderar en bra torrfoderblandning samt att man kompletterar med färskfoder. Jag låter överlag mina råttor ha ständig tillgång till torrfoder. Det betyder att jag fyller på med ”lagom mängd” torrfoder en gång per dag, så att det räcker tills nästa dag men såklart äter råttorna det godaste först. Man kan antingen ha matskål eller strömata (sprida ut torrfodret i bottenströet), eller kombinera. Om man har en skål som ständigt fylls på, och det torrfodret man har valt är lite ”för gott” för råttorna, eller innehåller för mycket fett, finns risk för viktökning (för färdigvuxna råttor) och då får man ändra på sitt upplägg. Särskilt hanar riskerar att bli överviktiga. Dock kanske det beror mer på godis/snacks än själva torrfodret – man får se över helheten.

Jag ger färskfoder på kvällen, för vuxna råttor ca varannan dag och för växande, dräktiga eller digivande råttor ger jag varje dag. Jag utgår från kolhydratkälla + grönsak/frukt, t.ex. kokt ris, pasta eller bulgur tillsammans med ärter, majs, sallad, gurka, morot, frukt. Protein ges någon gång i veckan, mer till växande och mindre till de fullvuxna. Proteinkällor kan vara ägg, kokt kyckling, hundmat.

Det är ganska lätt att hitta listor på internet över vilken mat råttor tål/inte tål. En översiktlig lista finns här http://www.thehouseofanimals.com/2017/05/12/a-list-of-safe-and-dangerous-food-for-rats/.

  1. https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/smagnagare.4.62af51191240430af4d80002633.html
Savic Zeno 2 (ovan)
Savic Royal Suite XL (ovan)
Gnagare 94 från Kattlycka (ovan)
Pico transportbur (ovan)

För burinredningsinspiration, kolla in dessa länkar:
Gnagare 94
Animallama (se längst ner)
Pinterest

OBS – fler och fler använder fleece eller textilier istället för strö – det kan man göra i delar av buren, men själva bottenytan bör täckas av strö (enligt svensk lag). Använder man fleece behöver det bytas ofta då de flesta råttor kissar på det och det kan snabbt börja lukta.