Praktiska förberedelser

BUR
Buren bör ha minimimått 30 x 60 x 30 cm enligt lag (1), men sällskapsråttor bör ha en större bur än så. En bra bur för 2-3 råttor är Savic Zeno 2 med måtten 50 x 80 x 70 cm. Exempel på större burar är Savic Zeno 3, Savic Royal Suite 95 Double, Savic Royal Suite XL och Ferplast Furet Tower. En annan populär bur är Perfect smådjursbur/Perfect Maxi, OBSERVERA att gallerbredden är för vuxna råttor och ej för bebisar/unga råttor. Den behöver kläs med galvaniserat nät för att de ej ska kunna smita. Dessa burar kan man hitta på www.zooplus.se

Andra burar jag har testat är fågelbur (kolla gallerbredd, samt hur stora dörrar/luckor det finns – ibland är de väldigt små) och Gnagare 94 (www.kattlycka.se).

Alaska hamsterbur kan användas till dräktig hona med bebisar, eller till 2-3 äldre råttor som inte längre orkar klättra. Alternativt vid kortare resor, då den är enkel att vika ihop. Jag tycker att den är för liten (för låg) att ha som permanent bur till tamråttor.

Buren bör ej placeras i direkt solljus eller i drag. Man bör även undvika rum som blir varma sommartid (>25 grader).

TRANSPORTBUR
Transportbur behövs för att hämta hem råttbebisarna, och sedan för ev. transport till veterinär eller om de följer med på någon utflykt. Transportbur till råttor bör EJ vara av textil, utan av något gnagsäkert material. Om man använder en transportbur för katt, så kan den vara mer lämplig för fullvuxna djur. Det finns risk att galler/hål är så stora att en råtta/råttbebis försöker trycka ut sitt huvud där. En vanlig transportbur är Transportbur Pico av hårdplast (www.zooplus.se).

Transportburen måste skyddas från kyla och drag så fort den tas utomhus (alternativt värme på sommaren). Förutom någon form av strö kan man även ha lite fleece inne i buren hos råttorna.

INREDNING – checklista och inspiration
– Vattenflaska
– Matskål till färskmat, ev. till torrfoder (alternativt kan man strömata)
– Hus: trähus, plasthus, kartonger
– Sputniks – som hus på burgolvet eller hängande i taket
– Hängmattor (går bra att sy själv, eller helt enkelt fästa en mindre handduk i gardinkrokar (IKEA: RIKTIG)
– Toalett: jag använder mest den trekantiga modellen av hörntoalett med en kissten (knytnävestorlek, från naturen och sedan rengjord)
– Klätterrep (kan tillverkas av lakan som rivs i tre delar på längden och sedan flätas, sätt buntband i änden och fäst med duschdraperiring, eller kolla på fågelburinredning)
– Plastkorgar att fästa på gallret
– Stegar
– Rör (toarullar till småttingar, annars järnvaruhandel typ avloppsrör eller t.ex. www.crtzoo.se)

Onlinebutiker där jag köpt inredning:
www.zooplus.se
www.djurmaxi.se
www.crtzoo.se
www.ratrations.co.uk
www.arkenzoo.se (finns även som vanlig butik)

Andra ställen kan vara Hornbach, Bauhaus och IKEA.

Lite mer om toalett – jag använder en hörntoalett med Toalätt/Remiss och en sten i. För att få råttorna rumsrena från början är ett tips att ha hörntoalett i ett hörn, och sätta andra saker i de andra tre hörnen så de inte väljer något av dem som toalett. Om de bajsar på andra ställen i buren kan del av det flyttas till toaletten. Om toaletten inte rengörs ordentligt, kommer de sluta använda den.

Hängmattor kan köpas hos t.ex. Löfgren’s Ratstuff eller RatRations.

STRÖ  
Vanligt kutterspån av barrträd är irriterande för råttornas luftvägar och bör UNDVIKAS. De vanligaste burströmaterialen är gjorda av asp, hampa, al, pappersmassa (cellulosafibrer) eller kartong. En del har strimlat tidningspapper som strö, i annat fall kan det användas som bomaterial.

Exempel på alternativ:
– ASP: Millamore Premium
– HAMPA: Lättströ (Granngården), Hugro hampaströ (finns fler märken)
– AL: Alspån
– CELLULOSA: Toa-Lätt eller Remiss
– KARTONG: Ovanligt i Sverige, finns varianter på Ratrations hemsida

Bra strö bör vara absorberande, dammfritt och luktfritt. Gällande lukt är det lite individuellt där en del reagerar på lukten av exempelvis Toa-Lätt, medan andra inte tänker på den.

MAT
Det svåraste till sist – det finns många olika åsikter och tankar om vad råttor bör äta. I grund och botten är råttor allätare. Jag rekommenderar en bra torrfoderblandning samt att man kompletterar med färskfoder. Jag låter mina råttor ha ständig tillgång till torrfoder. Man kan antingen ha matskål eller strömata (sprida ut torrfodret i bottenströet), eller kombinera. Om man har en skål som ständigt fylls på, och det torrfodret man har valt är lite ”för gott” för råttorna, eller innehåller för mycket fett, finns risk för viktökning (för färdigvuxna råttor) och då får man ändra på sitt upplägg.

Jag ger färskfoder på kvällen, för vuxna råttor ca varannan dag och för växande, dräktiga eller digivande råttor ger jag varje dag. Jag utgår från kolhydratkälla + grönsak/frukt, t.ex. kokt ris, pasta eller bulgur tillsammans med ärter, majs, sallad, gurka, morot, frukt. Protein ges någon gång i veckan, mer till växande och mindre till de fullvuxna. Proteinkällor kan vara ägg, kokt kyckling, hundmat.

Det är ganska lätt att hitta listor på internet över vilken mat råttor tål/inte tål. En översiktlig lista finns här http://www.thehouseofanimals.com/2017/05/12/a-list-of-safe-and-dangerous-food-for-rats/.

  1. https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/smagnagare.4.62af51191240430af4d80002633.html