Vanliga frågor

1. Vilket kön ska jag välja?
SVAR: Det är en smaksak. Ibland bara ”vet” man vad man helst vill börja med. Honor är generellt mer aktiva och nyfikna, springer gärna runt och undersöker överallt och jag skulle säga att de är lite mer våghalsiga än hanar. Hanar är överlag lugnare i temperamentet. Men, när råttan är ung så är alla väldigt aktiva, så köper du en råttbebis på 6 veckor kommer den vara pigg och nyfiken oavsett kön!

När de blir äldre, blir hanarna lite mer lugna och honorna brukar vara busiga upp i hög ålder. Vill man ha ”mysråttor” passar hanar, vill man träna agility passar honor bättre. Unga hanar kan gilla agility men det avtar med åldern när de blir mer ”laid back”. Hanar markerar revir mer än honor. Det brukar gå att toaletträna dem så att de har en toalåda i buren, och man kan även ha en utanför buren när de är ute. Men hanar vill gärna lämna spår där de har varit så det är lämpligt att skydda möbler med en handduk el filt. Detta beteende förekommer även hos en del honor. Hanar är större (500-800 g) än honor (300-400 g).

Ovanstående är såklart väldigt generellt. Det finns även stora individuella variationer.

2. Hur många råttor?
SVAR: Man bör alltid ha MINST två råttor. Eftersom de är flockdjur, är egentligen minst tre att föredra. Man kan ha dem i flock på upp emot 6-8 råttor (större flockar kan också fungera bra, om man har god erfarenhet av råttors beteende). Om man tänker att man vill ha två råttor, då kan man lika gärna köpa tre råttor så att det blir en flock med mer dynamik. Om man vill ha fyra råttor, kan man förslagsvis köpa först två och sedan två till, så det är lite åldersskillnad. Det är skört när man har två råttor, för om en blir sjuk så har man bara en kvar. Det finns risk att en ensam råtta blir nedstämd och mår dåligt, och det kan vara svårt att köpa 1-2 nya råttor med kort varsel pga. väntetider.

3. Hur fungerar väntelistan?
SVAR: Alla nya köpare sätts upp på en lista utifrån vilket datum vi har haft kontakt. Tingningar börjar tidigast vid 4 veckors ålder. Jag tittar först på vilka jag själv vill behålla för fortsatt avelsarbete. Det finns sedan tre olika väntelistor – nr 1: uppfödare som jag ”byter” råttor med, nr 2: tidigare köpare och nr 3: nya köpare. Det betyder att det är svårt för mig att direkt svara på frågan om du kommer att få bebisar från den aktuella kullen eller inte.

Jag har kontakt med uppfödare med liknande avelsinriktning, och vi har då möjlighet att hjälpa varandra genom utbyte av avelsråttor/bebisar. Jag vill också ge chansen till de som tidigare har köpt råttor att få fylla på i sina flockar, om de har trivts med råttorna från mig och det har fungerat bra med uppdateringar. Det innebär att det kan bli lite väntetid för dem som är nya köpare, jag ber om att ha överseende med det.

4. Vad kostar en råtta?
SVAR: 400 kr, betalas kontant eller via Swish vid upphämtning/leverans (tidigast vid 6 veckors ålder). Mängdrabatt tillämpas ej. Under vissa omständigheter tillämpas delbetalning i förväg för att tinga bebisar.

5. Kan jag välja namn själv?
SVAR: Det finns ett tema för varje kull, namnen utgår från detta tema. För dem som reserverar tidigt, finns ofta möjligheten att välja bland namn inom det temat. Det namnet blir råttans uppfödarnamn, och hamnar på registreringsbeviset. Sedan väljer många ett smeknamn som man kallar sin råtta till vardags.